Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2018. 03. 11.

Hét országos bajnoki címet szereztünk Mogyoródon és Zalaegerszegen

Két országos bajnokságon összesen tizenkét érmet nyertek szakosztályunk tehetséges birkózói. A diák II-esek Zalaegerszegen taroltak, dupla annyi pontot gyűjtöttek, mint a második helyezett, míg az U23-as versenyzőink közül mindannyian döntőt birkózhattak Mogyoródon. Mányik Dávid bolgár nemzetközi versenyen birkózott. A hétvége mérlege: 7 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérem!

Februárban országszerte rendeztek területi bajnokságokat a diák II-es korosztály számára. Fiataljaink természetesen a hazai rendezésű Budapest bajnokságon voltak érdekelt ekkor, mely során összesen tizenöt birkózónk szerzett részvételi jogot az országos döntőre. Szakosztályunk azon kevés csapatok közé tartozik, akik mindegyik birkózójukat elutaztatták a több, mint 200 kilométerre lévő Zalaegerszegre és harcba küldték a bajnoki címekért.

Szerencsére aranyéremből végül jutott bőven az ESMTK-nak, Jász Bálint, Farkas Zsombor, Olasz Bende, Budai András és Kis Mátyás is fantasztikus teljesítményt nyújtott, mind az öten megnyerték súlycsoportjuk versenyét, ezzel diák II-es kötöttfogású országos bajnokok lettek a Zala megyei városban. Természetesen a többiek is kitettek magukért, hárman a dobogó legkisebb fokára állhattak fel, míg egy ötödik helyezés is jutott a mieinknek.

Az egyéni sikereknek köszönhetően a csapatpontversenyben sem maradt el a győzelem, szakosztályunk több, mint kétszer annyi ponttal verte a második helyezett DBC-t, a harmadik helyezett FTC-ről pedig már nem is beszélve.

 

Diák II-es eredményeink:

29 kg: 1. Jász Bálint

32 kg: 1. Farkas Zsombor

35 kg: 1. Olasz Bende

38 kg: 3. Kovács Barnabás

38 kg: 5. Szalai Balázs

46 kg: 3. Kertész Dominik

54 kg: 1. Budai András

58 kg: 3. Fábián Barna

69 kg: 1. Kis Mátyás

Kiesett: Bagoly Bálint (32 kg), Steiner Balázs (32 kg), Dósa Milán (35 kg), Kiss Levente (35 kg), Kovács Martin (42 kg), Kádár Bálint (42 kg).

A legkisebb diákokkal egy napon versenyeztek az U23-as birkózóink is, hiszen Mogyoródon a Duna Autó Kupa a 2018. évi U23-as kötöttfogású országos bajnokságnak felelt meg. Szakosztályunk négy fővel jeleskedett az eseményen, akik közül mind a négyen remekeltek és döntőbe jutottak súlycsoportjukban.

A finálék során végül azonban sajnos “csak” két arany jutott csapatunknak, azonban azt a kettőt egy testvérpár, a Losonczi-fivérek nyerték meg. Ottó azt birkózta, amit mindig is elvártunk tőle, stabil, magabiztos birkózással esélyt sem adott ellenfeleinek, megnyerte a 67 kilogrammosok versenyét. Öccsétől, Dávidtól is lehetett várni a kiugró teljesítményt, hiszen az elmúlt években rohamos fejlődésen ment át.

A 82 kilogrammosok negyeddöntőjében könnyedén győzte le újpesti ellenfelét a fiatalabbik Losonczi, majd bravúr jött a döntőbe jutásért, a felnőttek között is jeleskedő Kismóni Móricot 5-3-as csatában győzte le, ezzel várhatta a finálét. A bajnoki címért egykori csapattársával, Nagy Péterrel nézett farkasszemet tehetséges versenyzőnk. A mérkőzés sajnos abszolút nem a sportszerűségről, a Fair Playről szólt. Péter majdhogynem hat percen keresztül szabálytalankodott, ütötte, verte, fejelte Dávidot, amiért a bírók végül meg is intették őt.

Birkózónk hihetetlen nagy erőfeszítésekkel, de állta a sarat, nem zökkent ki egy pillanatra sem a mérkőzés során, végül óriási küzdelemben, 2-1 arányban megnyerte a döntőt, ezzel mindössze 18 évesen országos bajnok lett az U23-asok között. Érdekesség, hogy 2012-ben Dávid testvére, Ottó szintén ilyen fiatalon (17 évesen) szerzett aranyérmet a korosztály bajnokságán. A testvérpár Mogyoródon hatalmas lépést tett afelé, hogy együtt képviselhessék Magyarországot és szakosztályunkat az idei U23-as világversenyeken.

A további két ezüstéremnek is komoly történetei vannak. A 97 kilogrammosok között a szabadfogású Tóth Bendegúz remekül küzdött, rögtön első mérkőzésén legyőzte a dorogi kadet Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Vátzi Bálintot, majd egészen a döntőig menetelt, ahol az U23-as Eb-bronzérmes Török Zsolt tudta csak legyőzni.

A 87 kilóban Szőke Alex hiába vezetett a fináléban Honvédos riválisa, Vitek Dáriusz ellen, 1-0-s előnyt sajnos nem tudta megtartani, így ezúttal nem sikerült legyőzni ellenfelét, 4-1-re kikapott és ezüstéremmel kellett beérnie Mogyoródon.

Szakosztályunk a négy versenyző eredményeinek köszönhetően a csapatpontverseny előkelő második helyén zárta a 2018. évi U23-as kötöttfogású országos bajnokságot.

U23-as eredményeink:

67 kg: 1. Losonczi Ottó

82 kg: 1. Losonczi Dávid

87 kg: 2. Szőke Alex

97 kg: 2. Tóth Bendegúz

 

A hazai megmérettetések mellett serdülő korosztályban nemzetközi porondon is érdekeltek voltunk. A Bolgár és a Nemzetközi Birkózó Szövetség közreműködésével immáron 15. alkalommal rendezték meg Bulgáriában a “Zlati Dinev Roydev” elnevezésű serdülő szabadfogású nemzetközi versenyt. A hét ország, közel százötven birkózóját felvonultató versenyen a magyar válogatott színeiben szakosztályunk tehetsége, Mányik Dávid a 44 kilogrammos súlycsoport ötödik helyén végzett.

További képek: https://www.facebook.com/esmtkbirkozas/posts/1833374886694189