Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2017. 12. 04.

Szemfüles gól és kapusbravúr a hóviharban

Egy héttel korábban a víz miatt volt alkalmatlan a kazincbarcikai pálya talaja a játékra, most pedig a hóesés és annak következményei miatt. A Diósgyőr II és az Erzsébeti SMTK hősiesen küzdött a körülményekkel és egymással. A „Liza” ismét bizonyította, hogy lehet nyár, lehet tél, győzni mindenhol képes.

A tiszta fehérben játszó erzsébetieknél hiányzott az öt sárga lapja miatt eltiltott Privigyei Ádám, Mohácsik Gábornak még mindig fájt a térde, Nádházi Ákos pedig megbetegedett, így az egyébként sem túl hosszú kispad tovább rövidült, mindössze négyen vártak cserére. Hóesés és havas, latyakos, sáros talaj fogadta az ESMTK-t a kazincbarcikai Pete András Stadionban. Ami a Diósgyőrt illeti, nem túl sportszerű módon több olyan játékost is bevetett, aki játszik az NB I-es csapatban.

Az első félidőben nagy küzdelmet vívtak a felek egymással és a körülményekkel, de a szakadó hóban , a futballra alkalmatlan pálya miatt nem alakulhatott ki folyamatos játék. Az erzsébetiek akcióinak végén többször is rossz passz, vagy a talaj miatt nem alakult ki gólhelyzet, a DVTK kétszer is veszélyeztetett. Mintegy félórája küszködtek a csapatok, amikor egy beívelt labdát Bonica Sebastian lehúzott, majd az egyik diósgyőri támadó nekiugrott, kapusunk pedig a hátára zuhant. Ápolták, de továbbra is fájlalta a hátát, a szünetig mégis állta – szó szerint – a sarat. Még ott volt a pályán, amikor egy kapitális védelmi hibát kihasználva megszerezte a vezetést az ESMTK. Az egyik hazai védő hátrapasszolt kapusához, akinek a lába felett átpattant a labda, Soós Bence lecsapott rá, és az üres kapuba gurította.

A második félidőre Bonica helyett Gecse Gyula állt a kapuba. A játék hasonló mederben folyt, mint korábban, annyi változott, hogy ekkor már inkább az erzsébetiek akarata érvényesült, többet birtokolták a labdát, biztosan őrizték előnyüket. A 89. percben Madarász Bence egy hazai akció során kétszer is elrúghatta volna a labdát, de nem tette, megtámadták, ő pedig a büntetőterületen belül szabálytalanul próbált szerelni. A tizenegyest a DVTK 8-asa a jobb alsó sarok felé lőtte, Gecse azonban gyors vetődéssel szögletre ütötte a labdát. Ezúttal sem kapott tehát gólt az Erzsébeti SMTK, erre legutóbb október 29-én volt példa, akkor a Nyírbátor zörgette meg a piros-fehérek hálóját, amely így immár – a rendes játékidőket alapul véve – 412 perce érintetlen. Csapatunk 36 ponttal a második helyen telel, néggyel a Monor mögött és néggyel a Salgótarján előtt.

– Megérdemelten nyertünk, az utóbbi hetek zűrzavaros időszakát győzelemmel zártuk, le a kalappal a játékosok előtt – mondta Turi Zoltán, az ESMTK vezetőedzője. – Ilyen körülmények között nem szabadna futballozni, kész csoda, hogy a játékra alkalmatlan talaj miatt senki nem sérült meg.

Érdemes felidézni, mit nyilatkozott a dvtk.eu oldalnak Sütő Szilárd, a diósgyőri csapat megbízott vezetőedzője.

– Isteni szerencse, hogy a mai a mérkőzésen nem történet súlyos sérülés, ugyanis a pálya mindennemű sport tevékenységre alkalmatlan volt. Egy hétig próbáltuk elérni, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobban előkészített pályáinak egyikén játsszuk le a mérkőzést a DVTK edzőközpontjában. Erre az Erzsébeten kívül más partnert nem találtunk. Úgy gondoltuk, hogy nem tehetjük meg az ESMTK-val, hogy legközelebb szerdán is útra keljenek, hiszen ez a forgatókönyv volt előírva, ha a mérkőzés elmaradt volna. Ma ez a mérkőzés Európában csak Kazincbarcikán volt lejátszható, több európai kupameccs helyszíne se felelt volna meg a „szigorú” előírásoknak vagy a pálya borítása, vagy a fedett nézőtér hiánya miatt. Egyetlen egy dolog viszont ma sem számított, a pálya balesetveszélyes állapota. A mérkőzésről annyit, hogy gratulálok mindkét csapat játékosainak, hogy próbálták magukból kihozni a maximumot és a körülményekhez képest sportszerűséget tanúsítottak egymás irányába. A KBSC-nek pedig szeretném megköszönni, hogy hozzájárultak, hogy a pályájukat használjuk, ma ezt nem sok sportszervezet engedélyezte volna. Ezen a héten a fair play díjat a DVTK, a KBSC és az ESMTK kapta volna, csak nincs ma Magyarországon olyan szervezet, aki ezt megítélhette volna.

 

Diósgyőri VTK II–Erzsébeti SMTK 0-1 (0-1)

ESMTK: Bonica (Gecse, 46.) – Madarász, Mészáros, Markovics, Tóbiás – Bányai, Soós B., Slezák – Nicsenko (Horváth L., 63.), Pölöskei, Boda (Lázár, 79.)

G.: Soós B. (45.)