Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2020. 06. 05.

Elhunyt Tóth Bendegúz

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Bendegúz, az Erzsébeti SMTK 22 éves, sokszoros magyar bajnok, U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes birkózója.

 

A magyar szabadfogású birkózás egyik nagy ígéretének tartott 1997-es születésű Tóth Bendegúz 2005-ben, Monoron ismerkedett meg a sportággal, majd a Kőbánya SC-be került. Onnan az edzőpartnerek hiánya miatt távozott, és szüleivel a színvonalas szakmai munka miatt az Erzsébeti SMTK mellett döntöttek.

Pesterzsébeten kiváló edzői segítségével rohamosan fejlődött, és a hazai versenyeken szerzett sok érem, köztük korosztályos bajnokságok aranyai mellett a nemzetközi viadalokon is egyre több remek eredményt ért el. 2014-ben a bulgáriai kadet Európa-bajnokságon ezüstérmes lett a 85 kg-os súlycsoportban, 2017-ben hazai szőnyegen, Szombathelyen nyert ezüstérmet az U23-as Eb-n a 86 kg-osok mezőnyében. 2018-ban szabad- és kötöttfogásban (92 és 97 kg) is ezüstérmet szerzett a Brazíliában megrendezett egyetemi világbajnokságon. Bekerült a felnőtt válogatottba is, a 92 kg-osok között tavaly részt vett a nur-szultani világ-, idén pedig a római Európa-bajnokságon. Tudatosan készült az élsport utáni időkre, a Testnevelési Egyetem osztatlan nappali tanár szakos hallgatója volt, a távoli jövőben edzőként vagy testnevelő tanárként képzelte el magát.

Június 4-én délután szabadtéri edzés közben lett rosszul Tóth Bendegúz. Társai már a helyszínen megkezdték a szakszerű újraélesztését, amit folytattak a kiérkező mentők is. Az ESMTK kiválóságát a Honvédkórházba szállították, ahol mintegy másfél órán át küzdöttek az életéért – sikertelenül. Halálának okát az orvosszakértői vizsgálat fogja majd megállapítani.

Tóth Bendegúzt a Magyar Birkózó Szövetség saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

(fotó: Magyar Birkózó Szövetség)