Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2018. 11. 19.

Losonczi Ottó bronzérmes az U23-as világbajnokságon

Elképesztő sűrű hetet tudhat maga mögött szakosztályunk. Birkózóink három nemzetközi versenyen és egy diákolimpiai bajnokságon jeleskedtek. A hét mérlege: 5 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem!

November második teljes hete az U23-as világbajnokság kötöttfogású küzdelmeivel kezdődött. A szakág kilenc tagú magyar válogatott tagjai között szerepelt két ESMTK-s birkózó is, ráadásul egy testvérpár, a Losonczi-fivérek.

Ottó és Dávid a 67 és a 82 kilogrammos súlycsoportban próbáltak szerencsét. A lépés kettejük közül ezúttal Ottónak jött ki, fantasztikus formában birkózott a két napos viadal során. A súlycsoport selejtezőjében románt vert taktikus birkózással, majd jött a grúz, sőt, a norvég sem bírt vele, így már be is került a kedd esti elődöntőbe. Ekkor az azeri kadet világ- és Európa-bajnok sajnos megállította, ám a szerdai bronzsatára újult erővel léphetett szőnyegre büszkeségünk. A japán versenyző nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyult, ráadásul szabálytalankodás miatt meg is intették Ottót a bírók, majd lenti helyzetbe küldték, ezzel már 3-0-ra vezetett az ázsiai. A folytatásban aztán a japán is szabálytalankodott, így őt is megintették, majd 3-3-as állásnál lentről megpörgette riválisát Losonczi. Az állás 5-3-ra módosult, és a folytatásban változatlan is maradt, hiszen Ottó remekül védekezett, tartotta eredményét, U23-as világbajnoki bronzérmet szerzett.

Dávidnak sajnos az Európa-bajnokság után nem jött össze az újabb bravúr. Iráni ellenfele pontozásos győzelmet aratott ellene a 82 kilogrammosok nyolcaddöntőjében, majd mivel a folytatásban legyőzték az ázsiait, így Dávid versenye idő előtt véget ért a román fővárosban.

A hét végéhez közeledve a szabadfogású verseny is megkezdődött Bukarestben. Szakosztályunk Asarin Roman és Tóth Bendegúz révén újabb két tehetséges versenyző révén volt érdekelt az U23-as világbajnokságon. Végül Asarin tudott maradandót alkotni, két fantasztikus győzelem után (lengyel és fehérorosz ellen) csak az elődöntőben tudta őt megállítani a későbbi vb-ezüstérmes azeri. Roma a bronzcsatában óriásit küzdött, ám sajnos pontozással alul maradt a moldovaival szemben, így az előkelő ötödik helyen zárta a korosztályos világbajnokságot.

Tóth Bendegúznak egy mérkőzés jutott ezúttal. Ukrán ellenfele a nyolcaddöntőben 10-0-ra verte őt meg, majd a folytatásban kikapott, így Bende kiesett a versenyből.

Bukaresten elért eredményeink:

67 kg: 3. Losonczi Ottó

65 kg: 5. Asarin Roman

Kiesett: Losonczi Dávid (82 kg), Tóth Bendegúz (92 kg).

 

A bukaresti U23-as világbajnokság mellett további két nemzetközi viadalon volt érdekelt egyesületünk. A kötöttfogásúak Munkácson, 10 ország, közel 300 birkózóját felvonultató viadalon léptek szőnyegre. A mieink közül hárman állhattak dobogóra. Tösmagi Attila és Kovács Olivér ezüstérmet szerzett korosztályában, míg Petenykó Viktor a dobogó harmadik fokára állhatott fel a határon túli versenyen. Sportolóink a roppant hasznos és tanulságos viadal során többek között szlovák, görög, román, cseh, svéd ukrán, litván, moldovai és fehérorosz birkózókkal mérhették össze tudásukat.

Munkácson elért eredményeink:

55 kg: 3. Petenykó Viktor

65 kg: 2. Tösmagi Attila

80 kg: 5. Kekenj Norbert

52 kg: 2. Kovács Olivér

Kiesett: Takács Zsolt (48 kg), Petenykó András (60 kg), Deák Zoltán (65 kg), Horváth Gyula (71 kg), Birtalan Bendegúz (80 kg), Domokos Roland (60 kg).

 

A hétvége másik nemzetközi versenye Kassán került megrendezésre, ahol a szabadfogású Laky Levente is harcba szállt. Fiatal birkózónk a 80 kilogrammos kategóriában igencsak szép teljesítményt ért el, az előkelő második helyen zárta a megmérettetést.

 

Kassán elért eredményünk:

80 kg: 2. Laky Levente

 

Ezen a hétvégén diák II-es birkózópalántáink sem maradtak verseny nélkül. A Budapest bajnokságról összesen 14 birkózónk szerzett részvételi jogot a korosztály szabadfogású diákolimpiai bajnokságának döntőjére. A megmérettetést a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszlón rendezték, melyen 184 ifjú sportoló próbált szerencsét.

Szakosztályunk fiataljai mint minden diákolimpián, így ezúttal is az iskolájuk színeiben küzdöttek, ráadásul nem is akárhogy. Öt tanulónk is diákolimpiai bajnoki címet zsebelt be, valamint további négy dobogós helyezettünk is lett.

Hajdúszoboszlón elért eredményeink:

29 kg: 1. Kerecsanin Mátyás

32 kg: 1. Farkas Zsombor

32 kg: 3. Jász Bálint

35 kg: 1. Zhytovoz Petro

35 kg: 5. Farkas Márk

38 kg: 3. Olasz Bende

38 kg: 5. Kiss Levente

42 kg: 3. Kovács Barnabás

50 kg: 2. Kertész Dominik

58 kg: 1. Budai András

+ 69 kg: 1. Kis Mátyás

Kiesett: Weich Marcell (35 kg), Bagoly Bálint (38 kg), Kornfeld Patrik (54 kg).

 

További képek a versenyekről: https://www.facebook.com/esmtkbirkozas/posts/2198981743466833