Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2021. 10. 11.

Szőke Alex világbajnoki ezüstérmes

Az ESMTK Birkózó Szakosztályának olimpikonja, a tokiói olimpiai ötödik helyezettje alig két hónapot az ötkarikás játékokat követően újból remekelt.  Az oslói világbajnokságon a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoportban 27 versenyző közül bizonyult a 2. legjobbnak, miután ukrán, német és amerikai ellenfeleit is legyőzte.

Alex második kiemeltként szerepelt a sorsoláson, így az alsó ágra került. Az első körben nem kellett birkóznia, ám a nyolcaddöntők során már becsatlakozott a versenybe, ahol a cseht legyőző ukrán Szaveta volt az ellenfél.

Alex nagyon meggyőző birkózást bemutatva, 6-1-es pontozásos győzelmet aratott, és már készülhetett is a német elleni negyeddöntőre. Öhler a selejtezőben a világbajnok franciát búcsúztatta, majd a kirgizzel is elbánt, Szőkével azonban nem bírt. A fiatal tehetség egy pillanatnyi esélyt sem adott a németnek, újabb magabiztos győzelmet aratott, 4-1-es pontozással.

A délutáni elődöntőben a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes bolgárt is legyőző tokiói olimpikon amerikai Hancock nézett farkasszemet az ESMTK birkózójával. A mérkőzés nem indult valami jól Alex számára, hiszen riválisa 4-0-ra meglépett. Ekkor azonban rákapcsolt Szőke, ennek eredményeképpen 4-2-re feljött, majd egy remek pörgetést követően 4-4-re egyenlített, amivel meg is nyerte az összecsapást.

Az október 9-i döntőben a világbajnoki címért a tokiói olimpián bronzérmet szerző iráni Szaravi volt ellenfele. Nagy küzdelemmel indult a finálé, azonban a bírók az ázsiait látták aktívabbnak, így ő támadhatott lentről, ahonnan végre is hajtotta a pörgetését.

A második félidőben Alex uralta a mérkőzést, parterre-helyzetből azonban nem tudott akciózni, így a 3-1-es végeredmény sajnos az iráninak kedvezett.

Szőke Alex tehát élete első felnőtt világbajnokságán, mindössze 21 évesen nyert világbajnoki ezüstérmet.

 

Gratulálunk, Alex!