Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2021. 07. 19.

Több tízmilliós kár a sportlétesítményekben

Július első felében többször is nagy viharok tépázták meg a magyarországi településeket. Pesterzsébetre is lecsapott az egyik, és jókora károkat okozott. A sportlétesítmények alaposan megszenvedték a jégesőt.

 

Amellett, hogy letört faágak és betört ablakú autók maradtak a Budapest déli részére lesújtó, jéggel „dúsított” július 9-i vihar után, a XX. kerületi sportéletben nagy szerepet játszó létesítményekben is hatalmas károk keletkeztek. A legnagyobb pusztítást a jégcsarnokban végezte a természet.

– A tetőt teljesen szétverte a dió, sőt tojás nagyságú jég, a víz pedig sok mindent elöntött belül – magyarázta Harót János, az ESMTK elnöke. – Eláztak az öltözők, több helyen leszakadt a plafon. Az uszoda tetejét is megtépázta a vihar, bár nem ennyire, és ott is hasonló nyomok maradtak utána. A csatornarendszer nem bírta elnyelni a lezúduló nagy mennyiségű vizet. A vízisporttelepen a kabinok és a csónaktárolók megsínylették a rendkívüli időjárást, még a szennyvíz is visszafolyt, fertőtlenítenünk kellett mindent. Az Ady Endre úti és a Zodony utcai futballpályákon főleg az elektromos hálózatban keletkeztek sérülések, ezeket már kijavítottuk.

A létesítmények Pesterzsébet Önkormányzatának tulajdonában vannak, és az ingatlanbiztosítás alapján a biztosító már felmérte a károkat – a fizetésre azonban még várni kell. Harót János elmondta, hogy az önkormányzat legutóbbi ülésén a képviselő-testület úgy döntött, megelőlegezi a károk helyreállításához szükséges több tízmillió forintot. A jégcsarnoknál először a tetőt kell rendbe hozni – könnyen lehet, hogy ki is kell cserélni –, utána következhetnek a belső munkálatok. Ha már nem kell tartani a beázástól, megkezdik a jégkészítést, és augusztus második felében megnyithat a csarnok.

A többi létesítménynél is folyamatosan végzik majd a különböző javításokat, szerencsére az uszoda közben is működhet.