Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2017. 12. 22.

Figyelem, fegyelem és türelem

Az Erzsébeti SMTK utánpótlás labdarúgócsapatainál generációváltás volt a nyáron, és ez éreztette hatását az eredményekben. Igaz, a Zodony utcában nem csak a megszerzett pontok fontosak, a klubnál ugyanis komolyan gondolják, hogy az utánpótlás-nevelés többről szól, mint a győzelmeket számolni. Nagy Dániel sportigazgató úgy véli, a meglévő gondok ellenére jó úton járnak, és hisznek a jövőben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk róla, az ESMTK átállt egy új rendszerre az utánpótlás-nevelésben. Három szekcióban külön-külön szakember felel az U7-es korosztálytól az U11-esig, az U12-estől az U15-ösig, valamint az U16-os korosztálytól a tartalékcsapatig zajló munkáért. A Zodony utcai sportcentrumban gondosan lefektetett elvek alapján zajlik az élet.

– Fontosnak tartjuk a rendet, a fegyelmet a pályán és a pályán kívül is, ezért akik mentálisan, vagy személyiségjegyeikben nem feleltek meg az Erzsébeten elvártaknak, azoktól megváltunk és a jövőben is így lesz – magyarázta Nagy Dániel. – Bár az eredmények sem mellékesek, főleg a gyerekek motiválásában, nem elsősorban helyezésekben gondolkodunk. Fontosak a különféle mérések, és nagy súlyt kapott nálunk a minőségi felkészítés a későbbi feladatokra. Alközpont lévén a tehetségesebbeket próbáljuk a regionális központok felé segíteni. Éppen ezért minden szekcióban a legjobbak plusz egy edzésen vesznek részt hetente. A néhány éve felállított koncepció egy hosszú folyamaton viszi végig a gyerekeket, reálisan nyolc-tíz év alatt lehet jól látható eredménye. Persze figyelünk az idősebbekre is, náluk az a cél, hogy minél több játékost adjunk a felnőtt csapatoknak, leginkább az ESMTK-nak.

Ami az egyes korosztályos együtteseket illeti, az U19-eseknél a nyáron sokan kiöregedtek”, a helyükre lépő fiataloknak egy új edző vezetésével, más ellenfelekkel kellet megküzdeniük, mint korábban az U17-es bajnokságban. A szezon elején döntetlent játszottak azzal a Váccal, amely fölényesen vezeti a tabellát, az őszi hajrában gyengébb ellenféltől is kikaptak, majd zárásként kevés hiányzott, hogy a váciakat üldöző Siófoktól is pontot vegyenek el.

Az U17-eseknél is teljesen új, fiatal csapat játszik. Nagy Dániel elmondta, hogy bár van több ügyes srác a keretben, még erős nekik ez a mezőny. Ráadásul a legrosszabb korban van ez a társaság, akadtak gondok a fegyelmezettséggel is. Ennek ellenére több van az együttesben, mint amit az eredmények mutatnak. Az U15-ösök a legnagyobbakhoz hasonlóan középcsapatnak számítanak a csoportjukban. A sportigazgató szerint tehetséges ez a korosztály, de mentálisan és taktikailag fejlődniük kell a gyerekeknek. Az U14-eseknél hasonló a helyzet, és náluk is van még tartalék az együttesben.

– A klubban meghatározott elvek alapján az ESMTK-hoz kell keresni a játékosokat az utánpótlásban éppúgy, mint a felnőtteknél – mondta Nagy Dániel. – Az elképzeléseink megvalósítása időigényes munka, de türelemmel szeretnénk végigmenni az úton – zárta szavait az Erzsébeti SMTK sportigazgatója.