Pages Menu
Menü

Megjelenés dátuma 2017. 12. 16.

Remek évet zárt az ESMTK

A labdarúgó NB III nyári rajtja előtt voltak olyan vélemények, hogy a Keleti csoport meglepetéscsapata lehet az Erzsébeti SMTK. Már az őszi szezon első felében is látszott, hogy nem volt ez alaptalan, majd később maximálisan beigazolódott a jóslás. Decemberre pedig kiderült, a piros-fehérek már túlnőttek ezen a szerepen: a csoport meghatározó együttese lett és a második helyen áll az ESMTK.

Tavaly november végén, az őszi idény végeztével a Keleti csoport 17. helyén állt az Erzsébeti SMTK, 17 ponttal, aztán egy váratlan győzelemmel két pozíciót feljebb lépve teleltek a piros-fehérek. Volt némi változás a keretben, majd tavasszal tizenhat mérkőzésen 27 pontot gyűjtött a gárda, és a 10. helyen zárta az évadot. Az új fiúk sokat tettek hozzá a játékhoz, és beépültek tehetséges fiatalok is a csapatba.

– A nyáron majdnem mindenkit sikerült megtartani azok közül, akiket akartunk, és így a korábbi évekkel ellentétben nem kellett új csapatot építenünk – magyarázta Turi Zoltán, az ESMTK vezetőedzője. – Melléjük olyanokat kerestünk, akik szakmailag és emberileg is illettek az erzsébeti társaságba. Az persze mindig csak az éles bajnoki meccseken derül ki, mennyire tud hasznos tagja lenni valaki a mi közösségünknek.  

Az első hat mérkőzés közül csupán egy lógott ki a sorból, a második fordulóban kapott egy sima hármast az együttes Tállyán. Otthon viszont mind a négy meccsét megnyerte, a Debreceni EAC-ot például hét góllal küldték haza a piros-fehérek. Aztán Salgótarjánban beleszaladtak a késbe az erzsébetiek, az 1-5 azonban mégis valami jónak lett a kiindulópontja.   

Zsinórban négy győzelmet könyvelhettek el a piros-fehérek, köztük kettőt idegenben. A hetedik Ady Endre úti mérkőzésen megszakadt a nagy sorozat, a Nyírbátor ponttal távozott Pesterzsébetről. A következő heti döntetlennek viszont joggal örülhettek a „Liza” szurkolói, a csoport legjobb csapatának számító Monor nem tudta bevenni a mieink kapuját. Akkor még senki nem gondolta, hogy a 2017-es év hátralévő részében már egyetlen rivális sem örülhet majd az ESMTK ellen gólnak. Pedig ez történt, és a szezon végén immár 412 perce volt érintetlen az erzsébetiek hálója. Közben kétszer halasztott meccsen kellett helytállniuk, nem sokkal Mikulás előtt a télies körülmények sem tudták megakadályozni a XX. kerületieket az újabb győzelem kiharcolásában.

A tizenhat mérkőzés után 11 győzelem és 3 döntetlen áll az ESMTK neve mellett. A 36 pont néggyel több, mint amennyit a harmadik Salgótarján gyűjtött, és ugyanennyivel kevesebb a Monor pontjainál. Nyolc erzsébeti játékos szerzett gólt, a legeredményesebb Boda József volt, aki 15 mérkőzésen kilenc találatot ért el, Horváth Levente öt gólt jegyzett.

Az ESMTK az éllovas Monorral holtversenyben a legkevesebb gólt kapta, tizenkettőt, tíz mérkőzésen nem tudták bevenni az ellenfelek a piros-fehérek kapuját. Hat alkalommal egy góllal nyertek az erzsébetiek, ebből ötször 1-0-ra, vagyis olyan meccseket sikerült győztesen zárni, amelyeken korábban a pontszerzés sem mindig jött össze. Megtanult győzni az ESMTK.

– Arra törekedtünk, hogy kihozzuk a maximumot a csapatból, és ez lényegében sikerült – mondta Turi Zoltán. – Nagy súlyt fektettünk az együtt mozgásra, mindenkinek megvoltak a feladatai támadásban és védekezésben egyaránt. Az volt az elvárás a játékosok felé, hogy elszámolható, vállalható teljesítményt kell nyújtaniuk. Büszkén mondhatom, hogy nálunk nincs egymásra mutogatás egy-egy hiba esetén. Mi nem kezdőcsapatban gondolkodunk, minden kerettagnak fontos szerepe van. Éppen ezért nincs sértődés, az sem méltatlankodik, aki kevesebb lehetőséget kapott, ha viszont pályára került, hozzá tudott tenni a játékhoz.

Ami a folytatást illeti, a szakember arról beszélt, hogy a télen csak olyan labdarúgót szeretnének igazolni, aki valóban erősítést jelent, a létszám növelése nem célja az ESMTK-nak. Úgy véli, egy jó felkészülés után tavasszal mindenki képes lehet a további fejlődésre, és ezzel a csapat is előbbre léphet. Az ősszel kivívott elismerések csak akkor érnek valamit, ha a tavaszi szezon is hasonlóan sikerül.

A téli szünetre minden játékos kapott egyéni feladatot, amit el kell végeznie. A felkészülés január 9-én kezdődik a Zodony utcai sportkomplexum műfüves pályáin. Az első napokban felmérések lesznek és úgynevezett rávezető edzések. A márciusi bajnoki rajtig nyolc előkészületi mérkőzést játszik majd az ESMTK, az elsőt a tervek szerint január 31-én, Szolnokon az NB II-es MÁV ellen.